Helene leest voor

Een verhaaltje voor het slapen gaan is voor veel kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is voorlezen niet voor alle kinderen een vast bedritueel. Bijvoorbeeld omdat hun ouders zelf nooit zijn voorgelezen of niet goed weten waarom voorlezen belangrijk is. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen tussen de 2 en 10 jaar die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Door een uurtje per week voor te lezen, stimuleren voorleesvrijwilligers de taalontwikkeling van jonge kinderen. Helene Mourik is al ruim twee jaar vrijwilliger bij VoorleesExpress Voorschoten. In het dagelijks leven is Helene trotse moeder van twee jongvolwassenen en werkt op de sleepwagen bij de Wegenwacht. Naast voorlezen wordt Helene gelukkig van de bergen, djembé spelen en Afrikaans dansen. Ze vertelt: 'In de coronaperiode zag ik op internet een oproepje voor de VoorleesExpress in de Bollenstreek. Aangezien ik in Voorschoten woon, hebben ze me doorverwezen naar Voorschoten-Wassenaar. Ik had behoefte aan iets zinvols, een leuke nieuwe uitdaging. Ook om mijn eigen wereld groter te maken in de coronatijd. En dat vrijwilligerswerk doe ik nu nog steeds!’

Lees het verhaal

Odensehuiskamer

Joke Nooij en Angèle Reuser zijn vrijwilligers bij de Odensehuiskamer en het Alzheimer Café

Lees het verhaal

Henk(85) en Everdien(81)

Toen Everdien (81) en Henk (85) Geleijnse elf jaar geleden in de Van Eerdehof in Voorschoten kwamen wonen, konden zij en hun medebewoners vlakbij gezellig koffie gaan drinken in ’t Hofflants Huys. Daar was toen een verzorgingshuis van Topaz gevestigd. “We dachten dat als het met ons of een van ons tweeën wat minder gaat, kunnen we verhuizen naar een appartement in het verzorgingshuis”, vertelt Everdien. 

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

In gesprek met Daniëlle

Vrijwilliger Daniëlle Lindner wordt volgende week 65, maar ze is er nog lang niet klaar voor om achter de geraniums te gaan zitten. Elke donderdagmorgen is ze te vinden op het kantoor van Voorschoten Voor Elkaar, waar ze intakegesprekken voert met mensen die ook iets voor de organisatie willen betekenen. Ook helpt ze mee met het tabletproject, waarbij ouderen kennismaken met de basis van deze moderne techniek. Vol enthousiasme vertelt ze over haar vrijwilligerswerk en wat zij daarmee voor Voorschoten kan betekenen.

Lees het verhaal

Loes doet welzijnsvisites

Al ruim vier jaar is Loes Stikkelorum vrijwilliger bij Voorschoten Voor Elkaar voor de 75+ welzijnsvisites. Dit betekent dat Loes inmiddels al meer dan 60 keer op welzijnsvisite is geweest bij een 75-plusser in Voorschoten. Tijd dus voor een nadere kennismaking met deze actieve Voorschotense.

Lees het verhaal

Over sociaal ondernemen

Bij de oprichting van IT-bedrijf Bizzomate stond één ding centraal: anders ondernemen. Een onderdeel daarvan is dat alle medewerkers 10% van hun werktijd mogen gebruiken voor vrijwilligerswerk.

Lees het verhaal

Het verhaal van Rob

Rob is al jaren vrijwilliger bij de Formulierenbrigade. Daar ziet hij een grote verscheidenheid aan problemen voorbijkomen: veel schulden, psychische problemen en mensen die vastlopen in de bureaucratie. Soms kan dat heftig zijn, maar toch blijft Rob het werk leuk vinden. 

Lees het verhaal

Het verhaal van Tessa(25)

Voor de 25-jarige Tessa (student geneeskunde) gaf corona de doorslag om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Ik had opeens meer tijd en minder mogelijkheden om die te besteden. Dus besloot ik me vrijwillig in te gaan zetten bij Voorschoten Voor Elkaar.”

Lees het verhaal

Magali (21) in Parkhuis

Oorspronkelijk zou ze een half jaar in Spanje gaan studeren, de coronacrisis maakte echter alles anders en zij besloot de tijd te nemen om zich op een heel andere manier te ontwikkelen. Magali (21): “Ik heb me ingeschreven voor vrijwilligerswerk en zo kwam ik bij het Parkhuis in Voorschoten terecht. Parkhuis is een buurtontmoetingsplek voor mensen die graag andere mensen willen ontmoeten, zij komen er om met elkaar te praten, koffie te drinken en spelletjes te doen. Het is een groep van zo’n vijftien personen, de meesten wat ouder, sommigen arbeidsongeschikt, sommigen gepensioneerd. De groep is bijzonder hecht, ze helpen elkaar, ze letten goed op hoe het met iedereen gaat. Ze zorgen ook goed voor mij (“niet met vreemde mannen meegaan, hè,” en kunnen dan smakelijk lachen om hun goedbedoelde advies).

Lees het verhaal

Theo's verhaal

Ruim twintig jaar was Theo van der Helm van onschatbare waarde als vrijwilliger in Voorschoten. De 79-jarige Voorschotenaar bestuurde jarenlang de Cirkelbus in zijn dorp. Ook het opknappen van volkstuintjes en  het rondbrengen van een kerkkrantje waren een kolfje naar zijn hand.

Lees het verhaal

Ingrid & Ted

De echtgenoot van Ingrid heeft dementie. Ze volgde de cursus voor mantelzorgers van mensen met dementie. "Mijn tip aan mensen met een dementerende partner is: accepteer alle hulp, je hebt die écht nodig."

Lees het verhaal

Irma & moeder Bennenk

Irma Bennenk ondersteunt haar moeder bij de zorg voor haar dementerende vader en volgde de mantelzorgcursus van Florence, Marente en Voorschoten Voor Elkaar. "Je kunt de situatie niet veranderen, je kunt alleen proberen alles zo goed mogelijk te organiseren."

Lees het verhaal

Marieke & Bram de Vries

Marieke volgde een cursus om te leren omgaan met de psychiatrische problemen van haar broer. "Je kunt niet voor een ander zorgen als je niet eerst goed voor jezelf zorgt. Ik leerde om mijn grenzen aan te geven op een liefdevolle manier."

Lees het verhaal

Een sprong in het diepe

Milan (19) kwam er door vrijwilligerswerk achter dat hij helemaal niet happy werd van Informatica. Hij vond zijn passie en plezier in het helpen van kinderen. Op het laatste moment veranderde hij zelfs nog zijn studiekeuze, en nu doet hij iets waar hij echt blij van wordt.

Lees het verhaal

Evan & mevrouw Schippers

Eens per twee weken gaat de 18-jarige Evan op bezoek bij een 91-jarige dame. "We zijn allebei geen praters, we luisteren allebei liever. Toch hebben we goede gesprekken. Ze is echt heel lief."

Lees het verhaal

Rosanna & mevrouw De Best

Het afgelopen studiejaar was Rosanna maatje van een vrouw van 83. Elke donderdagmiddag ging ze bij haar op bezoek: soms om te wandelen, soms om alleen samen thee te drinken en een kokosmakroon te eten. "Soms betekent iets voor een ander meer dan je zelf zou kunnen bedenken."

Lees het verhaal

Emily, Diny & Coby

Emily was een half jaar lang maatje van twee oudere dames. Elke week ging ze bij beiden theedrinken. "Ik heb van hen geleerd dat je nú moet genieten van het leven."

Lees het verhaal

Josien & mevrouw Kruijt

Josien gaat elke week op bezoek bij een hoogbejaarde mevrouw. Ze wandelen en praten. "Ik vind het altijd heel interessant om met haar te praten: ze heeft zo veel meegemaakt in haar leven!"

Lees het verhaal

Julia & mevrouw Borst

Julia gaat elke week op bezoek bij een 94-jarige dame in Voorschoten. "We drinken thee en we kletsen over van alles en nog wat. Het is fijn om iemand te helpen, en daar waardering voor terug te krijgen."

Lees het verhaal